Een landmeter kan verschillende taken uitvoeren. De meest bekende taken zijn het opmeten van een grond, de plaatsbeschrijving en het oplossen van problemen in geval van een scheimuur. Ook het uitvoeren van schattingen, afpalingen en stedenbouwkundige vergunningen behoren tot het takenpakket van een landmeter.
- Opmetingen
Er valt een onderscheid te maken tussen juridische en topografische opmetingen. Bij juridische opmetingen gaat het om afpalingen en verkaveling. Met een topografische opmeting kan je een eigendom of tracé in kaart brengen.
- Afpalingen
Door een afpaling krijg je meer duidelijkheid waar exact de grens van je eigendom ligt. Bijgevolg kan een afpaling voor veel verduidelijking zorgen tussen twee buren. Wanneer het niet mogelijk is om een afpaling in onderling overleg tussen buren te regelen, kan een buur een afpaling eisen via de vrederechter.
- Muren
Muren kunnen een punt van discussie zijn bij buren. Als je wilt bouwen, is het belangrijk te weten hoe de muurovername zal gebeuren. Om moeilijkheden in de toekomst te vermijden, is het aan te raden een landmeter een proces-verbaal te laten opmaken.
- Plaatsbeschrijvingen
Een plaatsbeschrijving wordt vaak gebruikt in huursituaties. Een landmeter zal een plaatsbeschrijving opmaken zodat de huurder en verhuurder een bewijs hebben van de staat van de woning, die de huurder wil gaan huren. Als er later een dispuut ontstaat over de staat van het huurpand, kan een plaatsbeschrijving bijgevolg zeer goed van pas komen.
Ook bij werken is het aan te raden een plaatsbeschrijving te laten uitvoeren. Indien er schade is tijdens of na de werken, is er namelijk een bewijs dat de schade wel degelijk veroorzaakt werd door de werken.
- Stedenbouwkundige vergunningen
Bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning kan men zich laten begeleiden of adviseren door een landmeter. Voor er een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, kan een landmeter een stedenbouwkundig attest opmaken. Zo’n attest geeft een eventuele koper rechtszekerheid over de bouwmogelijkheden van een bepaald vastgoed. Zo’n stedenbouwkundig attest blijft twee jaar geldig.